Založ si blog

Deň proti fašistom

8. máj. Tento dátum svieti v kalendári viac než iné dni (teda pokiaľ máte ten s vyznačenými sviatkami). Prečo je 8. máj výnimočný ?
Tak napríklad :

8. máj 1902 – výbuch sopky Pelée na karibskom ostrove Martinik; sopka úplne zničila mesto St. Pierre a zahynulo 28 000 ľudí

8. máj 1945 – ukončenie druhej svetovej vojny v Európe (kapitulácia nacistického Nemecka)

8. máj 1962 – prvý testovací štart nosnej rakety Atlas-Centaur

8. máj 1984 – Sovietsky zväz oznámil, že bude bojkotovať Letné olympijské hry 1984 v Los Angeles

8. máj 1985 – štart francúzskeho komunikačného satelitu Telecom-1B a amerického komunikačného satelitu Gstar-1 z kozmodrómu Kuru

8. máj 2016 – Kotlebova vlakobrana si kupuje lístok z Nových Zámkov do Zvolena

Za posledné storočie sa 8.mája uskutočnilo množstvo spoločensko-kultúrnych  významných  udalostí. V roku 1945 nacistické Nemecko kapitulovalo a to znamenalo pre celú Európu nový začiatok. Vieru, že sa spoločne pohneme dopredu a už nikdy nedovolíme jednému fúzatému rečníkovi prevziať kontrolu nad ľudskými právami.  No začínam mať pocit, že história sa opakuje.

V Rusku oslavujú Deň víťazstva nad fašizmom tradičnými vojenskými prehliadkami na Červenom námestí v Moskve. V Košiciach usporiadala Katedra histórie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika Interaktívnu výstava Kto bude ďalší. No a v Nitrianskom kraji tento deň oslavujú holohlaví muži v zelenom, vyhadzovaním „neadekvátnych cestujúcich“ z vlaku. Pýtate sa kto sú títo „neadekvátni cestujúci“ ? Podľa ustanovení Ľudovej strany Naše Slovensko rozoznať takýchto cestujúcich podľa nasledovných bodov :

1. Občan hnedastej epidermy
2. Hovoriaci exotickým dialektom
3. Života ohrozujúci prepadania schopný pohľad.

Faktom je, že za minulý rok sa na železniciach stalo (až) 53 trestných činov. Alarmujúce číslo. A tak pravdepodobnosť, že vás niekto napadne vo vlaku sa dá prirovnať ku pravdepodobnosti, že vás počas prechádzky mestským parkom v Bratislave napadne medveď. Stať sa to môže.

Vodca využil medializovaný prípad, keď takýto „neadekvátny cestujúci“ vo vlaku z Nových Zámkov do Zvolena napadol mladé, zdravé dievča s čisto slovanskými koreňmi. ĽSNS nato Zareagovala zriadením tímu „mocných“ dobrovoľníkov, ktorí nedopustia neprávosť páchanú na ľuďoch alabastrovej pleti. Direktívneho riadenia tejto záchrannej čaty sa chopil výrečný (vždy ozbrojený nie len argumentmi) poslanec a milovník akčných hier Peter Krúpa. Veď už keď niečo táto ľudová strana neznesie je to násilie na nevinných ľuďoch !

Títo muži, ktorí po zakúpení cestovného lístka zastrašujú pohľadom, chôdzou a výzorom viac než skutoční zločinci zosmiešňujú tak dátum 8. máj. Zosmiešňujú to, čo Európa, čo Slovensko po ťažkých pádoch budovalo. Demokratický a právny štát.

Napriek tomu, že ZSSK už oznámila, že žiadnu takúto pomoc nepotrebuje, „upratovacia čata 88“ pokračuje vo svojich hliadkach. „Nie je možné, aby ktokoľvek svojvoľne kontroloval cestujúcich, prípadne zasahoval do prepravy. Na bezpečnosť cestujúcich dohliada vlakový personál, aktívne spolupracujeme aj so Železničnou políciou,“ reagovala hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

Nuž, niektorí z nás asi potrebujú zopakovať históriu. Tak teda dúfam, že 8. máj 2020 sa na celom území Slovenska oslávi ako pamiatka a úcta voči obetiam vojny. Vďaka nim máme v živote na výber a môžeme byť v prvom rade – ľuďmi.

pellegrini korčok, tv markíza, debata

Posledný prieskum SANEP pred prezidentskými voľbami: Najskôr tesné, potom jasné

19.03.2024 12:30

Hlavnými favoritmi slovenských prezidentských volieb zostávajú Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Ako ďaleko je od nich Štefan Harabin?

Bratislava protivládny protest rtvs

Pod hromadnú pripomienku liberálov k zmenám v RTVS sa podpísalo vyše 11 000 ľudí

19.03.2024 12:14

Návrh zákona nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však kreovanie orgánov telerozhlasu.

čaputová, pavel

Čaputová po schôdzke s Pavlom: Vzťahy medzi ČR a SR sú predurčené k blízkosti. Našu spoluprácu však treba budovať a upevňovať

19.03.2024 11:40

Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas návštevy Prahy stretla so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2462x
Priemerná čítanosť článkov: 2462x

Autor blogu

Kategórie

Archív